Dinosaurier på väg

Under två dagar i mitten av maj flyttades en flock dinosaurier från Tanumshede till Navet i Borås där de ställs ut under sommaren.
Den lite udda transporten genomfördes av NTEX.

Det tog ungefär en vecka att förbereda arbetsschemat för transporten och Johan Asservik, speditör på NTEX, skötte planeringen och kontakten mellan avsändaren och mottagaren av dinosaurierna. Utöver fyra chaufförer var ytterligare en person från kontoret inblandad i transporten, med ansvar för kontakten med chaufförerna.

Även om transporten var relativt simpel jämfört med andra udda laster krävdes en del planering.
- Att lasta många trailers på samma ställe på kort tid är alltid lite av en utmaning. Men vi hade hela tiden kontakt med chaufförerna och såg till att det rullade in en ny trailer så fort den förra var fylld. Sen koordinerade vi med mottagaren och körde ut dom i samma ordning som vi lastade, säger Johan Asservik.

Att transportera dinosaurier är något NTEX har tidigare erfarenhet av. Hösten 2014 genomfördes exempelvis transporten av en dinosaurieutställning som skulle flyttas från Universeum i Göteborg till Odense Zoo i Danmark. Då krävdes trailers, kranbil och dieseltruck.
– Den här gången räckte det med standardtrailer, och dinosaurierna fick bara huka sig lite… avslutar Johan Asservik.


Bild från förra gången NTEX transporterade dinosaurier, då från Universeum i Göteborg.
 

Efter en lastning som tog tre och en halv timme transporterade NTEX nyligen skulpturer från centrala Göteborg till tyska Wuppertal.

I slutet av november utförde NTEX en specialtransport av tre skulpturer gjorda av konstnären Tony Cragg. Skulpturerna heter Must Be, Runner... Read More