En del förare saknar ännu YKB

Ännu finns det ett antal förare som ännu saknar bevis för att kunna fortsätta utföra transporter efter den 10 september 2016 då kravet på yrkeskompetensbevis (YKB) börjar gälla. Det berättar Transportstyrelsen som följer utvecklingen av hur många som slutför utbildningen och betalar för att få sitt YKB.

Uppskattningsvis finns det ungefär 110 000 lastbilsförare som behöver yrkeskompetensbevis för att kunna utföra godstransporter. Än så länge har 80 122 yrkeskompetensbevis tillverkats av Transportstyrelsen.
– Vi kan se att många har uppmärksammat vår uppmaning om att betala för korttillverkning innan den 10 augusti. Det har varit hårt tryck på tillverkningen i sommar. Vi har för närvarande ingen kö så det finns fortfarande möjlighet för den som betalar något senare att hinna få ditt kort i tid, säger Ted Montaigne på Transportstyrelsen.

Nästan 4000 personer blev färdiga med fortbildningen mellan 7 juli och 12 augusti. Under samma period betalade 10 018 personer och kunde få ut sitt YKB.
– Utvecklingen har gått stadigt uppåt sedan i våras. Vi hoppas förstås på en kraftig ökning av genomförda fortbildningar de sista veckorna, säger Ted Montaigne.
 

 • Nu är det mindre än fem månader kvar tills lastbilschaufförer behöver ha ett yrkeskompetensbevis för att få utföra transporter. Transportstyrelsens siffror visar att många har genomfört utbildningen men också att många väntar med avgiften för att tillverka kortet.

  Nästan... Read More

 • Om ett år behöver de åkare som ska fortsätta att köra vara klara med sin YKB.
  Enligt Transportstyrelsen är dock endast 11 000 av totalt 120 000 förare klara med utbildningen.

  En indikation om hur många som har påbörjat och klarat de olika kurserna kommer nu från TYA... Read More

 • För att få fortsätta framföra yrkesmässig trafik krävs att yrkesförare genomför en fortbildning på 35 timmar vart femte år. Tidigare har genomförda kurser frusit inne om samtliga timmar av utbildningen inte genomförts innan slutdatumet, något som nu ändrats.

  ... Read More