Den 30 mars 2019 förväntas Storbritannien lämna EU. Det här kommer att påverka NTEX och alla svenska företag som på något sätt bedriver handel med Storbritannien.
Mycket är i dagsläget oklart, men Tullverket har försökt ge en bild av i vilken riktning förhandlingarna och resonemanget går.
Det pågår förhandlingar om ett utträdesavtal mellan Storbritannien och EU, men det finns idag inga konkreta resultat. Det är inte heller klart om Storbritannien kommer att lämna EU i dess helhet den 30 mars 2019 eller om det kommer att finnas tillfälliga övergångsbestämmelser.
Tullhantering mellan Sverige och Storbritannien
Samtliga utredningar som har gjorts pekar emellertid på att brexit, oavsett hur utträdet utvecklar sig, kommer att medföra tullformaliteter i handeln mellan EU och Storbritannien. För företag som handlar med Storbritannien innebär det bland annat att företagen måste:
-
föranmäla varor med summariska införseldeklarationer och tillämpa reglerna för säkerhet och skydd vid export
-
anmäla transportmedel och varor vid ankomst till EU och vid utförselorten från EU
-
lämna tulldeklarationer vid import och export
-
tillämpa införsel- och utförselrestriktioner
-
betala eller lämna garantier för tull och andra avgifter innan varorna kan frigöras för övergång till fri omsättning.
Företagen kan komma att behöva olika tillstånd, dels för att få importera eller exportera vissa varor, dels kan det bli aktuellt med tillstånd för vissa tullformaliteter som exempelvis aktiv och passiv förädling.
Det här kommer att medföra en ökad administration för näringslivet eftersom många svenska företag både importerar och exporterar betydande mängder varor från och till Storbritannien. Även företag som inte själva handlar direkt med Storbritannien kommer att beröras indirekt av tullformaliteterna i handeln mellan Storbritannien och övriga EU.
Källa: Tullverket.se